Broarnas dag, Mjölbys egen sommarfest, firades i vackert sommarväder fredagen den 29 juni. Kören Stämbandet bidrog till feststämningen med en kvällskonsert i Mjölby kyrka.

Den månghövdade publiken värmdes upp med två klassiska pärlor: J.S.Bachs ”Nu grönskar det” följt av W.A. Mozarts ” Hela jorden grönskar” och efter Roland Borells välkomstord fortsatte konserten i 1,5 timmar med en härlig potpurri av körens favoritsånger.  Sommaren hyllades med psalmen ”I denna ljuva sommartid” och bröderna Gärdestads ”Himlen är oskyldigt blå”. Kärlekens under prisades med två för kören nya låtar ”Som skapta för varann” (av Fredrik Kempe och Jonas Gardell) och ”Love will keep us together”, Neil Sedakas gamla hit. Publiken fick delta i psalmen ”Bara den som vandrar nära marken” med både sång och rörelser och många fotsatte att sjunga med i den vackra psalmen ”Till din blomstrande äng”. Tre härliga gospelsånger höjde stämningen ytterligare och i Stämbandets favoritgospel ”Ev’ry time” fick publiken åter medverka som doakör. Det gick inte ta miste om sångglädjen som fyllde kyrkan. I avdelningen nya klassiker presenterades fyra vackra och tankeväckande sånger: ”Gabriellas sång” ur filmen Såsom i himmelen, sångruppen Kents ”Sverige”, Kempe/Scoccos ”Santa Klara klocka” och slutligen ”Fattig bonddräng” ur Emil i Lönneberga. Konserten avslutades med vår körledares egenkomponerade ”Min vän” och Andrea Bocelli/Sarah Brightmans megahit ” Time to say goodbye. Stående ovationer från publiken belönades med två extranummer: ”Den blomstertid nu kommer” i jazzvalstappning och den vackraste sommarpsalmen av alla: ”En vänlig grönskas rika dräkt”

Stämbandets körledare Karin Wall- Källming gjorde åter ett fantastiskt jobb som dirigent, kompositör, låtarrangör och ackompanjatör.  Kompgruppen Johan och Lukas Bergstrand bidrog till konserten med glädje och kvalitet ”Om fyra år kommer pappa Johan att bära instrument år sonen Lukas” siade Roland Borell när han presenterade kompgruppen . Kvällens alla solister var medlemmar ur kören och visade med sina storartade insatser vilken bredd och sångkompetens kören besitter.

Nu tar kören Stämbandet sommarlov. I höst återkommer vi med nya, spännande projekt. Välkomna att lyssna!

Ritva Krokfors Wretemark